Poštovani mještani Općine Zmijavci,

Obavještavamo Vas da je na snagu stupio Zakon o zaštiti životinja, kojim se propisuje odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba, radi zaštite životinja tijekom korištenja, ali i inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.

Ovaj Zakon pred vlasnike/skrbnike pasa stavlja obveze kojih se nužno pridržavati, s obzirom da su propisane i značajne kazne za nepoštivanje istih.
Općina Zmijavci Vas ovim putem želi ukratko informirati o obvezama koje se pred Vas stavljaju, kako biste njihovim pridržavanjem izbjegli kazne koje je Zakon odredio.
Također, vjerujemo da će se, poštivanjem propisanih zakonskih odredbi, smanjiti broj napuštenih pasa koji sve više postaju prijetnja sigurnosti naših mještana.
Kratak pregled obaveza koje su vlasnici/skrbnici pasa dužni poštivati i zakonom propisane kazne:

NENAPUŠTANJE: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Propisana je kazna veća od 10 000 kn.

OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE: Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6000 kn.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava ne-željeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi više od 10 000 kn.

SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom većim od 10 000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoju općinu čistom i ugodnim za život.

Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i uredu općine Zmijavci, a u slučaju zlostavljanja i policiji. Budite aktivan sudionik društva i štitite životinje!

 

pročelnik Mirko Šumelj

Zakonske obveze skrbnika pasa
Skip to content